pacjentka z bólem

Okiem fizjoterapeutki: typ pacjenta “wątroba”.

Dzisiaj w Licencji na Zdrowie zapraszam na spojrzenie diagnostyczne na typ pacjenta “wątroba” 🙂 .

Do naszych gabinetów zaglądają liczni pacjenci szukając ulgi w cierpieniach i bólach dnia codziennego. Praktyka w zawodzie fizjoterapeuty uczy pokory i czytania z całego ciała pacjenta. Fizjoterapeuta zawsze jest czujny: obserwuje 🙂 , słucha 🙂 , wącha 🙂 ,  dotyka 🙂 , ale przede wszystkim patrzy na swojego pacjenta holistycznie 😉 … Stąd dzisiaj w Licencji na Zdrowie obiecany wpis na temat pacjenta typ “wątroba”.

Czym się charakteryzuje typ pacjenta “wątroba”?

  • pacjent taki w szczególny sposób reaguje na wszystko, co wstrząsa jego osobowością
  • uzależniony jest od przeszłości – stale ją rozpamiętuje, nie potrafi się od niej “odciąć”
  • często uzależniony jest od swojej matki
  • latami męczy się  i ma problem ze samodefiniowaniem się
  • gromadzi złe emocje, doświadczenia, przeżycia, porażki, nie potrafi się ich pozbyć, co w efekcie  blokuje harmonijny rozwój jego osobowości
  • lęka się przyszłości
  • z reguły jest pesymistą (przysłowiowa szklanka jest zawsze do połowy pusta…)
  • nie akceptuje/nie lubi/nie kocha siebie
  • brakuje mu wiary w samego siebie i swoje możliwości
  • bywa nieprzyjaźnie bądź źle nastawiony do innych
  • często popada w codzienną rutynę
  • ma ograniczoną kreatywność i twórczą inwencję
  • cechują go liczne fobie
  • jest skłonny do depresji i cyklicznych napadów złości

Jakie objawy kliniczne cechują pacjenta typ “wątroba”??

  • częste bóle i zawroty głowy
  • zaburzenia widzenia
  • krwawienia dziąseł
  • częste podrażnienia śluzówek
  • permanentne zmęczenie
  • bezsenność (sen ok. 2 godzin)
  • obłożony język

Jakie są wskazania na co dzień dla pacjenta typu “wątroba”??

  • zaleca się unikanie w diecie produktów frytowanych (czyli całkowicie smażonych/zrumienionych w tłuszczu), żółtych i pleśniowych serów, ciast, słodyczy, alkoholu, gorących tłuszczy i konserwantów z grup E220-227 i E230-233 (spotykanych w mrożonkach, suszonych owocach, majonezach)
  • wskazane jest regularne korzystanie z sauny
  • warto wypijać codziennie na czczo 1/2 szklanki ciepłej wody z kilkoma kroplami cytryny
  • zalecane jest picie soku ze świeżych grejpfrutów oraz spożywanie mango, gorzkiej sałaty, kopru włoskiego , rzodkiewki, marchwi, selera, cebuli, brzoskwiń

Z pozdrowieniami 🙂 i zaproszeniem na terapię wisceralną

do Licencji na Zdrowie

… na pracę oczywiście nie tylko z wątrobą 😉

Wasza

Magdalena Rusiecka-Serwatka