owoce leśne

Ciasto owocowe by Mysia ;) .

Zdrowe, proste i kolorowe ciasto owocowe by Mysia.

Kochani – nastały wyczekane, czerwcowe długie dni i wieczory:) …  Czas spotkań i przyjęć ze znajomymi i przyjaciółmi w ogrodach i na tarasach 🙂 . Czas wieczorów pachnący jaśminem, akacjami i letnim rozgwieżdżonym niebem.  Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom na proste i zdrowe przepisy na rodzinne spotkania dzisiaj w Licencji na Zdrowie serwuję dla Was przepis mojej ukochanej barwnej i WYJĄTKOWEJ Mamy – Mysi:) .

Przepis – prosty, idealny na upały – ciasto owocowe – może być z kwietniowym/majowym rabarbarem (z reguły pierwsze wiosną), czerwcowymi truskawkami, lipcowymi malinami, sierpniowymi jagodami i jeżynami, wrześniowymi śliwkami 🙂 .

STARTUJEMY!!

Potrzebne produkty:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
  • 1 szklanka cukru – białego lub brązowego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek zapachowy do wyboru bądź laska oryginalnej wanilii
  • owoce sezonowe, do wyboru: rabarbar, truskawki, maliny, jagody, jeżyny, śliwki ( ok 1/2 kg.)

Przygotowanie:

Owoce przygotowujemy: myjemy,obieramy, drylujemy wcześniej, zasypujemy obficie  cukrem, odkładamy do oddzielnej miseczki.

Do jednej większej miski wsypujemy/dodajemy wszystkie produkty (oprócz owoców) i mieszamy mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy ciasta – konsystencja powinna być bardziej gęsta niż ciasta naleśnikowego.

Ciasto wlewamy do przygotowanej dowolnej blaszki – wcześniej wyłożonej folią do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.

Na wierzch ciasta wykładamy przygotowane owoce – wcześniej odciskamy z nich sok, który powstał po zasypaniu cukrem 😉 .

Piekarnik nagrzewamy do 160-170 st. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40′. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy: cukrem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym.

Ciasto chłodzimy, kroimy na dowolne kawałki, serwujemy na kolorowych przyozdobionych kwiatami talerzach – dzieciom do wody czy lemoniady, dorosłym do schłodzonego różowego lub białego wina.

Cudo!! Palce lizać 🙂 .

 

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie 🙂

z upalnego Krakowa 🙂

Wasza

Magdalena Rusiecka-Serwatka

z Licencji na Zdrowie

p.s. dajcie znak jak ciasto Wam smakuje 🙂 .

p.s. 2. uściski i buziaki dla mojej Mamy – za cierpliwość, mądrość, prostotę i radość życia – przekazywaną mi oraz mojemu rodzeństwu przez cały czas dzieciństwa do czasów współczesnych 😉 . Kocham Cię :* , m